Informatie over onze snaren

Lekker tennissen begint met een goede basisuitrusting. Goede materialen vergroten je spelplezier, helpen onnodige blessures te voorkomen en dragen positief bij aan je sportprestaties. De snaren van je racket zijn een belangrijk onderdeel van je tennisuitrusting. Hoe weet je welke snaren je moet hebben?

De verschillende onderdelen van je tennisuitrusting zijn complementair aan elkaar. Je kan nog zo’n mooi racket hebben, met de verkeerde bespanning speel je een waardeloos potje tennis. Het is aan jou om te zorgen voor een goede keuze van racket, snaren en spankracht, toegesneden op jouw stijl en niveau van spelen.

 

Er zijn wereldwijd honderden merken snaren en ieder merk heeft wel meerdere soorten snaren in zijn assortiment.

De volgende eigenschappen van snaren zijn relevant:

– Comfort = mate waarin trillingen worden geabsorbeerd.

– Gevoel = zacht slaan geeft weinig versnelling, hard slaan geeft veel versnelling.

– Power = mate van versnelling.

– Duurzaamheid = slijtvastheid en sterkte.

– Controle = voorspelbaarheid.

– Spanningsbehoud = mate waarin het spanningsverlies plaats vindt.

– Spinpotentie = mate waarin de snaar bijdraagt aan het genereren van spin.

 

 

Materialen

Snaren zijn te verkrijgen in allerlei soorten en diktes. Waar je voor kiest, hangt af van hoe vaak je speelt, op welk niveau en hoe gevoelig je bent voor blessures.

De volgende soorten snaren verkrijgbaar:

  • darm: meest comfortabel, bedoeld voor de wedstrijdspeler;
  • nylon: goed alternatief voor de clubspeler/recreant;
  • polyester: sterk, lange levensduur, heel geschikt voor de wedstrijdspeler;
  • multifilament: comfortabel, voor alle spelers geschikt;
  • kevlar: heel stug, zeer slijtvast, geschikt voor de wedstrijdspeler;
  • hybride: combinatiesnaren, goede optie voor de wedstrijdspeler.

Darm

In het verleden werden alle tennisrackets bespannen met snaren die gemaakt waren van de darmen van koeien en in mindere mate schapen. Tegenwoordig worden hiervoor meestal synthetische materialen gebruikt. Dat is een stuk goedkoper. Voor de snaren van één racket zijn namelijk de darmen van minstens twee koeien nodig! En dan duurt het ook nog eens een week om die darmsnaren te produceren. Een prijzig productieproces, mag je wel zeggen.

Darmsnaren, ook wel bekend onder de term natural gut, bieden wel een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van synthetische snaren. De bal krijgt er iets meer snelheid door als je met darmsnaren speelt. Ook heb je meer controle. Daarnaast zijn darmsnaren elastischer en zijn ze beter in staat de trillingen te absorberen. Veel spelers vinden dat darmsnaren het lekkerst spelen.

Een groot nadeel, zeker in ons vochtige klimaat, is dat darmsnaren een sponswerking hebben: ze zuigen vocht op. Gevolg is dat de snaar gaat rafelen, slapper wordt en het uiteindelijk begeeft. Zelfs de vochtwerende oppervlaktebehandelingen die tegenwoordig worden aangebracht, kunnen niet voorkomen dat de darmsnaar geen lang leven beschoren is.

Nylon

Nylon ( synthetic gut) was het eerste alternatief voor darmsnaren. Nylon heeft nauwelijks een zuigende werking, wat een groot voordeel is. Aanvankelijk waren nylon snaren enkelvoudige, massieve draden. Tegenwoordig is dat een stuk complexer: de nylon snaar bestaat nu uit een vaste kern met een aantal omwikkelingen eromheen. Het aantal omwikkelingen bepaalt de soepelheid en daarmee de kwaliteit van de snaar.

Eigenschappen:

–  Gemiddelde duurzaamheid.

– Meer controle.

– Redelijk power.

– Weinig spinpotentie.

– Behoorlijk veel gevoel.

Polyester

Dan is er nog de polyester snaar. Polyester is slijtvast en gaat veel langer mee dan darm of nylon. Hoewel polyester een hard materiaal is, wordt er voor de productie van tennissnaren een speciale samenstelling gehanteerd die ervoor zorgt dat de snaar buigzaam blijft.

Het produceren van een polyester snaar duurt maar een fractie van de tijd die het kost om een darmsnaar te vervaardigen. Dat is een groot voordeel: het drukt de prijs en maakt dat je je racket sneller opnieuw kunt laten bespannen. En dat is ook wel nodig, want polyester snaren verliezen sneller hun spankracht. Tennissers die spelen met polyester snaren hebben het gevoel dat ze minder hard kunnen slaan en de bal minder precies kunnen plaatsen.

Breng je heel wat uren op de baan door? Speel je veel wedstrijden en verslijt je daarbij een hoop snaren? Dan kies je verstandig als je je racket laat bespannen met polyester tennissnaren. De recreant of clubspeler kiest beter voor een andere snaar.

Eigenschappen:

– Meer duurzaamheid;

– Meer controle;

– Minder power;

– Meer spinpotentie;

– Minder gevoel.

Multifilament

Van alle moderne snaren lijkt de multifilament tennissnaar nog het meest op de darmsnaar. De manier waarop die is vervaardigd, lijkt echter veel op hoe de huidige nylon snaar opgebouwd is: onnoemelijk veel fijne draden worden gedraaid tot een tennissnaar, met daaromheen een beschermende coating.

Multifilament tennissnaren geven een hoge elasticiteit, grote balversnelling, veel balgevoel en een grote mate van comfort. Ze gaan alleen wel minder lang mee: al na een aantal keren spelen is de beschermcoating zodanig afgesleten dat de snaar gaat rafelen. De snaar is ook wat duurder door het bewerkelijke productieproces.

Ben je op zoek naar maximaal comfort, veel power en controle? En ben je gevoelig voor armblessures? Dan is de multifilament snaar een uitstekende keuze voor jou.

 

 

Kevlar

Kevlar wordt vaak gebruikt in kogelwerende veiligheidsvesten en in de ruimtevaart , formule 1 en auto-industrie. Het is een zeer sterke, maar stugge kunstvezel. Super slijtvast, maar weinig flexibel. Dat betekent dat alle kracht die op je racket komt ook in je arm terechtkomt. Een behoorlijk blessuregevoelige snaar, voor velen geen verstandige keuze.

Hybride

Wil je profiteren van de voordelen van twee soorten snaren en de nadelen zo veel mogelijk opheffen? Dan kun je kiezen voor een hybride bespanning. Hierbij combineer je beide snaren in één racket: een breedtesnaar die comfort biedt (nylon, synthetic gut, multifilament of darmsnaar, armvriendelijk maar niet erg sterk) en een lengtesnaar die slijtvaste is (polyester of kevlar, sterk maar niet comfortabel). Ook met een hybride snaar moet echter het hele racket opnieuw worden bespannen wanneer een snaar het begeeft.